Duurzame Samenwerking
We hebben gewonnen in de categorie duurzame samenwerking, met ons eerste project: de Duurzame Brandstofketen. In dit project verzamelt Powercrumbs restjes biogas van de rioolwaterzuivering in Renkum en zet dat in als een onuitputtelijke bron van duurzame energie op bouwplaatsen in de omgeving.
De Jury onder voorzitterschap van Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) vatte het oordeel als volgt samen:
De jury ziet in deze winnaar een essentiële bijdrage die hard nodig is in de gezamenlijke transitiefase naar emissieloos bouwen. Dit moeten we doen, het geeft weer een mooi perspectief in tijden van CO2-reductie eisen, stikstofproblematiek en allerlei andere vereisten die meer en meer aan de infrasector worden gesteld.”
Toekomst
De Infratech Innovatieprijs is een mooie kroon op de uitstekende resultaten die zijn behaald de afgelopen 3 jaar en de fijne samenwerking die we hebben met alle partners in de keten. Daarnaast is de prijs een goede stimulans om de restgasrevolutie van Powercrumbs te gaan versnellen en geen kruimel duurzame energie meer onbenut te laten!
Volledig Juryrapport
“Deze inzending is een samenwerking die je niet meteen verwacht. De initiële initiatiefnemers zijn elkaar letterlijk tegen het lijf gelopen bij een bijeenkomst van de Groene Koers. Duurzame Brandstofketen is een unieke samenwerking van Waterschap Vallei en Veluwe samen met Powercrumbs, bouwbedrijf GMB, Buse Gas B.V., Koninklijke Van Twist en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Kern is dat biogas dat anders bij de rioolwaterzuiveringen zou worden afgefakkeld wordt omgezet naar duurzame energie op de bouwplaats. Een wereldwijde primeur om potentieel de meer dan 10 miljoen m3 biogas die waterschappen jaarlijks affakkelen in te zetten voor bouwproductie.
Zodat potentieel een flink gedeelte van de 800 miljoen liter diesel die de bouw gebruikt uit te sparen en enorme CO2-, fijnstof en stikstofreductie. Bij alle partners is de gedeelde visie dat ‘we alleen samen kunnen verduurzamen en techniek niet zien als doel, maar als middel voor de samenwerking.’ Het consortium dat de pilot uitvoert dekt de hele keten van productie tot en met verbruik en zorgt als ‘Triple Helix’. De aanpak is direct toepasbaar en opschaalbaar bij meer dan 70 rioolwaterzuiveringen in Nederland. De aanpak van dit consortium is veelbelovend! Het is geniaal in zijn eenvoud, maar heeft veel inzet gevraagd. Er zijn steeds meer partners bij betrokken door de open innovatie die breed wordt gedeeld. De jury ziet in deze winnaar een essentiële bijdrage die hard nodig is in de gezamenlijke transitiefase naar emissieloos bouwen. Dit moeten we doen, het geeft weer een mooi perspectief in tijden van CO2-reductie eisen, stikstofproblematiek en allerlei andere vereisten die meer en meer aan de infrasector worden gesteld.”